Tiramisu bez pieczenia

 

Składniki

serek mascarpone

750 gramów

jajka

4 sztuki

cukier

3 łyżki

biszkopty podłużne

800 gramów

zaparzona kawa

200 mililitrów

likier amaretto

Przygotowanie krok po kroku

 

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy.

Krok 2

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką.

Krok 3

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połowa porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.

Krok 4

Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.

Krok 5

Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.

Krok 6

Ciasto posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego:)! 

Inne świetne przepisy na tiramisu można znaleźć tutaj https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/tiramisu/tiramisu.html gorąco polecam.

Zostaw odpowiedź