Tiramisu bez pieczenia
Składniki
750 gramów
4 sztuki
3 łyżki
800 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką.
Krok 3
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połowa porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.
Krok 4
Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.
Krok 5
Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.
Krok 6
Ciasto posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego:)!
Inne świetne przepisy na tiramisu można znaleźć tutaj https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/tiramisu/tiramisu.html gorąco polecam.
Opublikowano dnia 22 Marzec 2022 , kategoria: desery, tiramisu , autor: admin.
Komentarze: brak